Doelstelling

Fokdoel

Het KGPS heeft nog steeds hetzelfde veelzijdige fokdoel als in 1890 door het eerste stamboek voor dit ras (GPS) is vastgesteld.

Fokdoel GPS: ‘Het bestaande paardenras in Gelderland, op de stallen der fokkers aanwezig, te verbeteren, ten einde een constant ras te verkrijgen, dat niet alleen voldoet aan de eisen welke de landbouwer voor zijn werkpaard stelt, maar ook aan hetgeen men bij een krachtig rijtuigpaard en bij een degelijk krijgspaard vordert.

Fokdoel KGPS: ‘Het KGPS stelt zich ten doel het cultureel erfgoed en de biodiversiteit in stand te houden van het veelzijdige warmbloedpaard, zoals dat vanaf het ontstaan van paardenstamboeken in Nederland is gefokt als landbouwtuigpaard en landbouwrijpaard.

Selectie: In de Nederlandse landbouw is generaties lang en consequent geselecteerd op een braaf karakter, werkwilligheid, stressbestendigheid, gezondheid, kracht en uithoudingsvermogen. Dit zijn de eigenschappen die voor alle paarden van alle tijden waardevol zijn. Het Klassiek Gelderlander Paard blinkt hierin uit.