Merrie- en veulenkeuring 2022

Op de nationale keuring van het Klassiek Gelderlander Paarden Stamboek (KGPS) in Heteren werd dit jaar voor het eerst de Ahoy Trofee uitgereikt. Een wisselbeker voor het hoogst geplaatste Klassieke paard (met minimaal 75% klassiek bloed). Deze Trofee is genoemd naar de hengst Ahoy, die vanwege zijn uitzonderlijk brave karakter het boegbeeld is van dit veelzijdige paardenras.

Waar niemand van tevoren aan had gedacht, is dat de Ahoy Trofee door een veulen zou worden gewonnen. Dit Klassieke hengstveulen Starmix is in alle opzichten fantastisch. Starmix is heel chique, heeft veel uitstraling, een mooi front en ruime soepele bewegingen met veel balans. Iedereen op de keuring was het er over eens dat dit veulen de terechte winnaar was van de Ahoy Trofee. De afstamming van Starmix is: Deifeldt’s King van de Landhorst x Grappa x Elegant. De fokker-eigenaar is S. van Lutterveld te Lienden.

Aan de uitreiking van de Ahoy Trofee ging een geslaagde keuringsdag vooraf. Er was sprake van een goede collectie veulens. Totaal 9 stuks, waaronder drie bonte veulens uit België van de homozygoot bonte hengst Ceasar ter Linden. Deze veulens kregen allen een eerste premie.

Bij de Edel-Klassieke veulens (50% tot 75% klassiek bloed) ging de strijd om de eerste plaats tussen Sytse van de Roodwilligen (Sirius x Arlando), een mooi lang gelijnd veulen met een ruime stap en een gemakkelijke galop van fokker-eigenaar J. Bisseling te Duiven en Soof van de Landhorst (Magic Moos x Vitens) ,een stoere verschijning met veel bot en een draf met een goed zweefmoment van fokker -eigenaar  F. Beursken te Didam. Dagkampioen  werd Soof van de Landhorst (Magic Moos xVitens ).

Vijf merries behaalden het predicaat ster, waaronder ook de 14 jarige merrie Babelutte .C (James Bont x Flamingo ) eigenaar J.Crauwels te Langdorp Belgie.

Bij de kampioenskeuring ging de strijd tussen de Klassieke merrie Geerke van de Roodwilligen (Garant x Zethar) met een mooi type en een goede draf met veel balans van fokker-eigenaar J. Bisseling te Duiven en de Edel-Klassieke merrie Olente van de Landhorst (Deifeldt’s King van de Landhorst x Casco) een mooie verschijning met droog correct beenwerk en ruime soepele gangen van fokker- eigenaar F. Beursken te Didam.  Olente  werd de Dagkampioen 2022.

Ook waren er nog rubrieken voor de Register TP en GP.   In de rubriek Register GP hengst veulens kwam  op de eerste plaats het hengstveulens Cisero Darley Angel ( Ceasar Ter Linden x Zorro ) een veulen dat goed in type staat en goede beweging heeft.  Fokker- eigenaar A Wulf te Kruisem België.

In de rubriek Register TP werd de  vier jarige  merrie  Missy-Tida (Cizandro x Nando ) ster, een merrie met veel kwaliteit in de benen en een  goede beweging van fokker -eigenaar H. Scholten JR te Wezep.  

In de Rubriek Register TP merrie veulen  werd S ,Toetida (Idol xCizandro ) getoond, een mooi veulen met veel ras en dat goed in het type staat  met extra beweging  van Fokker-eigenaar H. Scholten JR te Wezep.  

De prijs voor het Beste register veulen ging naar merrie veulen S , Toetida , fokker -eigenaar H. Scholten JR te Wezep . 

Tussen de keuringsrubrieken door was er een aantrekkelijke show met een tweespan bonte merries van de naar Amerika verkochte hengst Zorro. De fokker van deze stermerries is L.Bosch te Doornspijk en de eigenaar is A.Wulf te Kruisem in België. De paarden lieten een ontspannen dressuurproef zien terwijl hun veulens buiten de keuringsbaan op de trailer stonden te wachten .

Klik hier voor het fotoverslag.