Hengstenkeuring 2016

Op een mooie lentezaterdag startte bij manege Bullen Enk in Hulshorst de hengstenkeuring van 2016. Iedereen was mooi op tijd zodat er gelijk om 10.00 uur gestart kon worden.

De voorzitter heeft een ieder welkom geheten in de kantine. De juryvoorzitter dhr Broers werd in het zonnetje gezet, hij was die dag 45 jaar getrouwd maar wilde de ochtend toch komen jureren! Een bloemetje staat voor hem klaar.

Ook dhr Kramp werd bedankt voor bewezen diensten, hij heeft de respectabele leeftijd van 75 jaar bereikt.  Hij was helaas niet aanwezig, daardoor konden we hem niet persoonlijk bedanken. Vanaf deze leeftijd zijn wij genoodzaakt andere juryleden te kiezen.

Die hebben we gevonden in de persoon van Mw Kant. Zij is lid van de KNHS en keurt regelmatig Gelderlander paarden.

Als eerste was de stamboekopname van hengst Herbie 53 (Ahoy x Nando), geboren op 1 juni 2012- 98,1475% klassiek gelderlander bloed. Het juryrapport geeft aan: Mooie hengst, mooi hoofd, overgang van hals naar schoft is erg mooi, Klassiek, mag nog iets meer lengte hebben. Kortom een erg mooie puntenlijst voor Herbie 53. Totaal aantal punten 75,5, dus een dikke 7,5 als eindresultaat.  Fokker-geregistreerde: Mw B.G. vd Berg-Nijdeken uit Vorchten. Deze fokker geeft aan dat de hengst te koop is.

Daarna werd de hengst Gibraltar van de veulenhof (Elegantx Satelliet), geboren 14 mei 2011 – 98.1475 % klassiek gelderlander bloed, getoond voor stamboekopname. Ook hier een lovend juryrapport: Mooi Klassiek, mooi front, achterbeen goed in gebruik, iets recht. De totaal aantal punten voor deze hengst kwam op 76.5, dus ook een prima eindresultaat. Fokker – geregistreerde: mw B.E. Verwey-Bibrich uit Veulen.

Beide hengsten worden hierdoor natuurlijk opgenomen in het stamboek, mits binnen 3 weken veterinair en röntgenologisch goedgekeurd.

Het 2 de deel van het programma, bestond uit het tonen van reeds goedgekeurde hengsten.

De volgende hengsten hebben zich getoond:

 

Garant  (Gerlinus x Babeth mv. Commandant) IHW 93,75  (Klassiek GP 87,5 %)

Fokker / geregistreerde: dhr. J. Soeter, Babberich

Jury: Echt een mooie Klassieke Hengst. Garant is een lief paard met een fijn karakter. Hij is 14 jaar en heeft in 2014- 9 dekkingen gedaan, in 2015 – 3. De bevindingen voor de nakomelingen zijn allemaal positief! Garant komt niet uit in de sport, word recreatief mee gereden onder het zadel.

 

Exspensive  (Cavalier x Mona mv. Walser) KPST 75 % (Klassiek GP)

Fokker / geregistreerde: v.Lutterveld, Lienden

Jury: Mooie opvallende kleur! Expensive is 7 jaar, wordt uitgebracht in de sport onder het zadel door Thamar Mobach, is M1 + 1 winstpunt en voldoet aan de KPST eisen. Hij krijgt hierdoor levenslang goedkeuring en is daarmee een premiehengst.

 

Wilskracht  ( Amsterdam x Mona mv. Walser)  KPST 50% (Edel-Klassiek GP)

Fokker / geregistreerde: v.Lutterveld, Lienden.

Jury: Erg mooie hengst, heeft zich bewezen in de fokkerij, zijn goede karakter word doorgegeven aan de nakomelingen, erg veelzijdig, afstammelingen zitten zowel  in de dressuur als  mensport. Wilskracht is Z dressuur startgerechtigd en wordt uitgebracht door Jantine Heijstee.

Deze ochtend hebben we erg mooie veelzijdige hengsten gezien. Dank voor ieders belangstelling!