Merrie- en veulenkeuring 2013

Dinsdag 6 Augustus 2013 is de merrie en veulenkeuring gehouden bij Manege Bullen Enk, te Hulshorst.
De weergoden waren ons gunstig gezind en het publiek, dat beter vertegenwoordigd was dan vorig jaar,  kon zich aan de buitenbak opstellen.

Allereerst kwam  Klassiek hengstveulen TP;  Gangmaker (Ganges x Dojola mv Zorro) van dhr Plette, zich showen.  Bevinding van de jury: tikkeltje onderhals en de koot achterbeen beetje recht, maar de jury vond hem wel een 1-ste premie waard.
In de rubriek Veulens Klassiek GP waren er 3 aanmeldingen.  Hengstveulen Ideaal (Toevallig x Niquita mv Farao) van dhr v Lutterveld,  Merrieveulen  Irmine (Danser x Sjanine mv Indurain) van dhr Geerling en hengstveulen Indurain (Olaf x Noriola mv Heineke) van dhr Vroomans. Helaas moest Indurain thuisblijven omdat zijn moeder kreupel was.   Beide Klassieke GP  veulens  hebben een 1-ste premie behaald. Het kampioenschap bij de GP veulens werd gewonnen door Ideaal. De jury vond zn bewegingen sterk. Veelbelovend veulen!

Voor de rubriek van de 2-jarige merrie Edel-Klassiek TP werd Ginola (Ganges x Winola mv Balmoral) van dhr Plette, voorgebracht. Zij ontving een 2-de premie van de jury.  In de rubriek 4-6 jarige Klassiek Gelderse merries mag  Helena du Luc (Wilskracht x Zowie mv Toevallig) van de fam Noordam zich een STER merrie noemen.  Zij behaalde hiervoor voldoende punten. De Klassieke STER merrie Koriene ( Zendgraaf x Ukoriene mv Ahoy) kreeg nog geen voorlopig keur. Volgens het juryrapport was de voorhand wat arm gespierd en is ze nog wat overbouwd. Bij de Klassieke TP 4-6 jarige merries stonden  Dojala (Zorro x Ojola mv Jochem) en Dinola (Nando x Nola mv Waterman) tegenover elkaar. Beide merries in eigendom van dhr Plette uit Doornspijk. Dinola werd een bijzonder mooi type genoemd door de jury, echter is Dojola wat beweging betreft beter dan Dinola.  Vandaar dat Dinola als eerste geplaatst is.

STER merrie Edel-Klassiek GP Diva van de Beemd (Wilskracht x Idora mv Bentley) is voorlopig keur geworden. Een bijzonder mooi type en de beweging is perfect aldus het juryrapport!  Bij de rubriek Klassiek GP  7-11 jarigen liet Zowie ( Toevallig x Petra mv Exponent) van de fam Noordam uit Herveld zien dat deze 9 jarige merrie nog in topconditie is.  In dezelfde rubriek maar nu van de tuigpaarden liet Winola (Balmoral x Inola mv Allegro) van dhr Plette uit Doornspijk zich mooi zien. Zij heeft vorig jaar al een voorlopig keur behaald, maar is nog niet helemaal klaar voor de verrichtingen. Bij de Edel-Klassieke Ster Merries 7-11 jaar, stuurde dhr Sneller uit Oene merrie Bella Jerina  ( Vaandrager x Jerina mv Waterman ) in de bak. Wat een mooi type!  In het hulpboek is opgenomen: Amerique van mw Klijnhout uit Elst. Aangezien de afstamming niet bekend is, wordt deze merrie opgenomen in het Register hulpboek. Deze merrie heeft een 1-ste premie verdiend.
Na een wervelende voltige show van Danique van de Brink op haar merrie Ormie(Ahoy x Wendy mv Oran) konden we aan het middagprogramma beginnen. Bij het  kampioenschap Klassiek TP  werden de volgende merries naast elkaar gezet. Dojola (Zorro x Ojola mv Jochem) en Winola (Balmoral x Inola mv Allegro) beiden in eigendom van dhr Plette uit Doornspijk. Winola is het mooiste type gebleken en ging naar huis met de beker! Bij het kampioenschap Klassiek GP stonden de 2  merries: Helena du Luc (Wilskracht x Zowie mv Toevallig), Zowie (Toevallig x Petra mv Exponent) beide in bezit van de familie Noordam uit Herveld  tegenover elkaar. Helena du Luc is de mooiste Klassiek Gelderse Merrie gebleken!

Door de jury werd door de dag heen bekeken welke merries er in aanmerking zouden komen voor deelname aan de rubrieken Bestgaand tuigpaard met de beste draf en Bestgaand Gelders paard met de beste draf. Opgeroepen voor de Bestgaand Tuigpaard  zijn de merries Dojola en Bella Jerina. Hier bleek Bella Jerina  de beste. Voor het bestgaand Gelder zijn de merries Diva van de Beemd en Zowie opgeroepen. Hier werd Diva van de Beemd de beste. Tussen deze rubrieken door werd het bestgaand rijpaard nog gekozen uit de merries: Helena du luc,bereden door Lisanne Noordam, Zowie, bereden door Cindy Noordam en Ormie ,de merrie die in de pauze de voltige show verzorgde en bereden werd door Elliëtte van de Brink.   Helena du Luc ging met de beker aan de haal. 2-de werd Zowie en de 3-de plaats was voor Ormie. Noemenswaardig is dat dit voor Ormie pas de 2-de wedstrijd was en zij nog niet veel gewend is. Ondanks dat heeft ze het super gedaan!

Hierna werd het tijd om te bepalen wie de dagkampioen is geworden. Voor het publiek stonden Helena du Luc, Bella Jerina, Diva van de Beemd en Winola. Diva van de Beemd  is de absolute dagkampioen gebleken.
De verrichtingsproef is verreden door Bella Jerina en die heeft 84 punten gescoord en mag zich nu een KEUR merrie noemen. De jury was lovend!

Al met al kunnen we constateren dat de kwaliteit elke keuring beter word. Van alle gepresenteerde paarden voert 69.2 % Klassiek bloed (tussen de 75 en 100% zuiver Gelders bloed)met een gemiddeld percentage van 88.2%,  23.1 % Edel-Klassiek bloed (tussen 50 en 75% zuiver Gelders bloed)met een gemiddeld percentage van 67.3 %.  Dit houdt in dat bij de juiste bloedcombinaties in de volgende generatie wederom het percentage Klassiek bloed zal toenemen. 7.7 % Betrof registerpaarden. De nafok van deze registerpaarden kan bij een juiste bloedcombinatie wellicht door naar het Edel-Klassiek! Het getoonde materiaal stemde tot tevredenheid!

Deze keuringsdag kon alleen mogelijk gemaakt worden door de bijdragen van de volgende sponsoren:

IJK Multi Onderhoud te Lunteren,
Familie Rasenberg te Wagenberg,
Bert van de Brink Grondverzet te Dodewaard,
Hengstenhouderij familie van Lutterveld te Lienden,
Slagerij Walburg te Tzum,
Tegelzetbedrijf Adams te Veldhoven,
Fouragehandel J Geerling te Vaassen,
Stal Gone te Netersel,
Vlaggen en Masten van Vliet te Drimmelen
Wellsaddle  Verkoop van handgemaakt tuig en leerwerk te Erp.

Namens het bestuur uw hartelijke dank hiervoor!

Dagkampioen Diva van de Beemd

Dagkampioen2013