Hengstenkeuring 2022

Drie hengsten krijgen groen licht bij Klassiek Paardenstamboek

Drie hengsten met Gelderse afstamming hebben hun dekbrevet ontvangen bij het KGPS (Klassiek Gelderlander Paarden Stamboek). Twee hengsten werden direct goedgekeurd op de hengstenkeuring en showdag bij Manege de Fruithof in Heteren, een derde hengst is via een thuiskeuring aan de hengstenstapel toegevoegd. Met 83 punten is Eebert-zoon Ojochie de hengst die met de hoogste puntenlijst huiswaarts keerde.

Het Klassiek Gelderlander Paardenstamboek is sinds 2019 officieel erkend. Het stamboek stelt zich ten doel het cultureel erfgoed en de genetische biodiversiteit in stand te houden van het veelzijdige warmbloedpaard, zoals dat vanaf het ontstaan van paardenstamboeken in Nederland is gefokt als landbouwtuigpaard en landbouwrijpaard. 

Met die gedachtegang is op de hengstenkeuring en showdag van het Klassiek Gelderlander Paardenstamboek de driejarige Ojochie (v Eebert) ingeschreven met een totaal 83 punten. De chique driejarige vos overtuigde in de gangen, waarin vooral de natuurlijke bewegingsafloop in de draf opviel. Een blijmoedige hengst die bij zijn fokker en eigenaar H. Scholten uit Wezep op een correcte manier voor de hengstenkeuring is klaargemaakt. Ojochie is een zoon van tuigpaardhengst Eebert uit de KWPN-keur preferente Bartida, op haar beurt weer een dochter van Saffraan uit een moeder van Nando. De hengst komt uit fokfamilie 114, die teruggaat op de in 1935 geboren NSTg-merrie Zorry I (v Ralf). 

Met 78 punten was er ook groen licht voor  NCy Viganó (stamboeknaam Nancie). Een hengst met een zeer mooi type en een indrukwekkend front, die met veel souplesse door de baan gaat. NCy Viganó is een vierjarige zoon van de KGPS-gekeurde Herbie (v Ahoy) uit moeder Violancie (KWPN-ster van Lorton uit Ancie keur, pref, sport(tp) van Tamborijn). De pedigree van de bruine gaat vervolgens via de zowel bij het GrPS als NSTg geregistreerde merrie Irmina (geboren 1911, vader Diplomaat) terug op in 1884 geboren Oldenburgse merrie Eisenfest (v Edo). NCy Viganó behoort tot fokfamilie 703, fokker en geregistreerde is B.G. van der Berg-Nijdeken uit Vorchten.

Via een thuiskeuring werd Black Beauty, voorheen Boris, aan de fokkerij toegevoegd. De twaalfjarige gitzwarte hengst is een zoon van de IHW-gekeurde hengst Bento uit Noramanda van Heineke uit Amanda, een keurmerrie van Rentheer. Black Beauty behoort tot fokfamilie 96. De stam gaat terug op de in 1942 geboren Gelderse Kern en Kroon-merrie Gloria van Amburg uit een moeder van onbekende afstamming. 

Black Beauty is ingeschreven met een totaal van 80 punten. De hengst heeft een zeer mannelijke uitstraling en staat fraai in het type. De bovenlijn is sterk en het beenwerk spijkerhard. De draf wordt met veel afdruk en schoudervrijheid getoond. Geregistreerde is Dhr R. Bosch uit Marle, de fokker is A.F. Klimp uit Siddeburen. Black Beauty heeft altijd in vrijheid mogen dekken, maar liet zien dat hij ook op stal en op het erf zeer goed ‘in het gareel’ te houden is. 

Drie erkenningen 

Drie hengsten die al bij een ander stamboek zijn goedgekeurd, zijn nu ook voor het KGPS erkend. Het gaat om de bij het KWPN-goedgekeurde Gelderse hengst Matiz (Eebert x Vitens x Sirius), gefokt door G.H. Hofs uit Varsseveld en in eigendom van C. Giessen-Wielheesen uit Groenlo. Daarnaast is ook de AES-goedgekeurde palomino Marquis nu KGPS-erkend. Marquis is een zoon van Edmundo uit de KWPN-elite, pref, prok merrie Baringa (Vitens x Bazuin), eveneens gefokt door G.H. Hofs uit Varsseveld en ook in eigendom van C. Giessen-Wielheesen uit Groenlo. Zowel Marquis als Matiz werden onder het zadel gepresenteerd door Demy Rensink. De derde erkenning was voor Caesar ter Linden, gefokt door H. De Ruiter uit Bantega en in eigendom van D. Poucke uit Kruisigem (B). Caesar ter Linden heeft al een hele staat van dienst in de fokkerij. De homozygoot zwartbonte hengst is bij het AES goedgekeurd en stamt af van de platenbonte King (van Purioso) uit Lianne, een dochter van Ferro uit een moeder van Samber. 

Zadelpresentatie hengsten goedgekeurd in 2021

Vorig jaar belette corona een hengstenkeuring met publiek, maar gelukkig konden de in 2021 goedgekeurde hengsten nu eindelijk openbaar getoond worden. Onder het zadel kwam Magic Moos van de Landhorst (v Deifeldt Liberty uit een moeder van Casco x Slaney) in de baan. Hij werd voorgesteld door Michelle Bruil. Voor de wagen werd voorgesteld Nozem B (Innovatief uit Cizandro mv Manno) gereden door zijn eigenaar Ron Beuving uit Hijken. 

Verdere presentaties waren er van de erkende Oscar (v Orbaldo) onder Marjolein van der Burg, de eveneens erkende Royal Liberty van Nieuwland (v Royal Highness) gereden door Maarten Woudstra, Deifeldt’s King van de Landhorst (v Deifeldt) voorgesteld door Jean-René Luijmes, Deifeldt’s Liberty, gereden door Michelle Bruil en Allegro (v Abrilon) gereden door A Klempenning.

Ahoy-trofee

De KGPS-hengstenkeuring kende introductie van de Ahoy-trofee. Deze wisselbeker is een initiatief van Anton van Lijssel, de man die zich jarenlang hard heeft gemaakt voor het behoud van de Gelderse genen en erkenning van het KGPS. De Ahoy-trofee zal jaarlijks worden uitgereikt op de merrie- en veulenkeuring aan de hoogst geplaatste merrie. 

De introductie van de Ahoy-trofee werd luister bijgezet door de aanwezigheid van directe Ahoy-nazaat en KGPS-goedgekeurde Abrilon. De altijd sympatieke Abrilon, is in eigendom van Dhr F. Beursken uit Didam en werd op de hengstenkeuring onder het zadel voorgesteld door Michelle Bruil. 

Merriekeuring

Zaterdag 3 september staat de merriekeuring van het KGPS op de agenda. Deze zal eveneens plaatsvinden op Manege de Fruithof in Heteren. Meer informatie over het KGPS en de keuring is te vinden op www.kgps.nl

Het fotoalbum van de hengstenkeuring is hier te bekijken.