Hengstenkeuring 2023

De dag begon met een wit besneeuwd landschap, maar de zon maakte het al gauw wat zachter. Een mooie zonnige middag om een hengstenkeuring te houden. We zijn hiervoor, net als vorig jaar, te gast bij Manege de Fruithof in Heteren.

Het programma vanmiddag bestaat uit 2 keuringen, 3 paarden die het predikaat preferent gaan ontvangen en een show van 2 van deze preferente paarden.

Na de nodige controles en metingen buiten zien we als eerst de 3-jarige hengst Pleun (Danser x Ginus)  in de baan. Een mooie jeugdige hengst, braaf karakter en voldoende gespierd was de mooie reactie van de jury. Deze hengst wordt goedgekeurd met totaal 75 punten. Deze hengst mag zich door de bloedvoering van 78.125% een echte Klassiek Gelderlander paard te noemen. Deze hengst is gefokt en in bezit van dhr. Beursken uit Didam. Later zullen we van deze fokker nog een hengst voor de keuring te zien krijgen.

Eigenaar mevr. M. Laurens van 2-jarige hengst Marvelous (Marquis x Elegant) wilde graag de hengst voorbrengen voor een advieskeuring. De jury was verrast van de prestaties van deze hengst. Een mooie jonge hengst, veel maat, hard gegroeid en erg mooi in verhouding. We hopen deze hengst volgend jaar te zien tijdens de hengstenkeuring om hem te laten keuren als Klassiek Gelderlander met een bloedvoering van 89.650%.

Hierna kwam dhr. Beursken voor met de 3-jarige Passie – Floor (Glock’s Toto JR x Oscar). Ook bij deze hengst was de jury blij verrast. Een mannelijk dier, pittig karakter, mooi gespierd, fraaie voorhand en voldoende souplesse. Hij was wat gespannen tijdens de draf, maar dat kwam vast door het pittige karakter was de conclusie van de jury. Deze hengst is goedgekeurd met 76 punten en komt in het Registerboek .

De 3e rubriek van deze dag is de uitreiking van het preferentschap van 3 Klassiek Gelderlander hengsten.

Nando (Fortissimo x  Bayard x Tamboerijn).  Deze zwarte hengst met 4 witte benen uit 1995 met een klassieke bloedvoering van 93.75% is in bezit van Stal vd Brake in Doornspijk. Eigenaar Bep van de Brake heeft veel plezier van Nando gehad. Nakomeling Zorro presteert erg goed in Amerika.

In verband met de hoge leeftijd van eigenaar en hengst is deze combinatie vandaag niet aanwezig in Heteren. De bokaal die dit preferentschap bevestigd wordt volgende week door de voorzitter bij de eigenaar uitgereikt.

Abrilon (Ahoy x Galant x Theoloog) geboren in 2005 heeft 100% Gelderlander bloed. Deze hengst komt uit de beste foklijn van wijlen Wim Joosten en is in bezit van dhr. Beursken.

Vader Ahoy is het boegbeeld van het KGPS. Abrilon presteert voor de wagen en ook onder het zadel (ZZ licht). Dat Abrilon ook goede nakomelingen levert kunnen we direct aanschouwen omdat kleinzoon Deifeldt’s King van de Landhorst (Deifeld x Abrilon x Ahoy)  ook vandaag getoond wordt.

Deifeldt’s King is geboren in 2015 en heeft een bloedvoering 91.79 % Gelders met 4.30% Hackney.

Ook deze hengst is in bezit van de heer Beursken.

Deifeldt’s King heeft ook prachtige nakomelingen, zoals merrie Olente (Deifeldt’s King van de Landhorst x Casco) en hengst Starmix (Deifeldt’s King van de Landhorst x Grappa x Elegant).  Deifeldt’s King van de Landhorst is klaar voor de start in de lichte tour.

Beide hengsten hebben het preferentschap ontvangen en hebben na de pauze zich getoond in de baan met ruiters Michelle Bruil en Jean-Rene Luijmers.  Ze hebben laten zien hoe goed deze hengsten zich bewegen en willen werken onder het zadel.

Een terechte erkenning voor deze mooie Klassiek Gelderlander hengsten.

Wat een mooie zonnige middag hebben we kunnen afsluiten met veel publiek. Iedereen dank hiervoor.

Klik hier voor het fotoverslag.